За успеха на един хотел са необходими три неща: доволни гости, удобство и спокойствие и перфектно обслужване. А знаете ли как да ги постигнете? Зад удобството на гостите например доскоро се криеше работата на многоброен екип, което означаваше много разходи. В наши дни комфортът е постижим с добре направени хотелски системи. Инвестираните в тях средства се възвръщат бързо, а вие се радвате не само на доволни гости, но и на удовлетворени служители и ниски разходи. Струва си да се запознаете с видовете хотелски системи, нали?

Видове хотелски системи

Контрол на достъп и енергоспестяване

Има комбинирани хотелски системи, които предлагат контрол на достъп до стаите и възможности за енергоспестяване. Как работят? Най-общо казано, системата отчита човешко присъствие в дадена хотелска стая и дава възможност за контрол на електрическите уреди в нея. Ако става въпрос за апартамент с малка кухня например, системата може да проследи дали печката е оставена включена без да се ползва и да я изключи автоматично. Забравени светещи лампи, напразно работещи телевизори – те няма повече да се трупат на сметката на хотела за електричество.

Необходимо е само да изявите желание и към системата могат да се добавят модули за достъп до паркинг и контрол на работното време. Тя може да повиши комфорта и да намали разходите и на спа центъра към хотела.

Едно от големите предимства на системите от този тип е, че могат да се надстройват поетапно, в зависимост от нуждите и възможностите ви към момента. Те са лесни за работа, могат да се командват от разстояние и са изключително надеждни.

Кабелна телевизия

Това е една от най-често използваните хотелски системи, особено в големите комплекси. Изгражда се главна станция за кабелна телевизия, която може да приема и разпространява по кабел определен брой телевизионни и радио програми. Самата станция не е особено голяма, закрепва се за стената. Дава на гостите ви възможност да гледат разнообразни програми – не само телевизионни, но и от DVD, видеокамера, компютър – с изключително качество.

Платена (Pay TV) телевизия

Има някои хотелски системи, от които можете да спечелите допълнително – платената телевизия е именно такава. Предлагате на гостите си карта за предплатена услуга. Когато те я сложат в специалния контролер, той отчита информацията – за колко време е платено, подава захранване на телевизора и той се включва. Когато платеното време изтече, захранването се прекъсва.

Тази система е много лесна за употреба и се използва доста често не само в хотели, но и в санаториуми и болници.

Озвучаване

Когато става въпрос за хотелски системи за озвучаване, много е важно да се знае какъв е фолкусът на хотела. В повечето случаи тези системи са свързани със сателитната или кабелната телевизия. По-рядко става въпрос за по-специално озвучаване на конферентни зали, ресторанти, зали за шоу програми.

Други видове хотелски системи

Всъщност по ваше желание могат да се направят най-различни видове хотелски системи. Зависи от какво имате нужда, какви екстри искате да предоставите на вашите гости и от какво искате да ги предпазите. Намаляване на кражбите, повишаване на сигурността, улесняване работата на персонала – можете да постигнете всичко. Достатъчно е да се обърнете към добри специалисти. И не забравяйте. Не ви трябва голям първоначален капитал – всички хотелски системи могат да бъдат изграждани поетапно и съобразно конкретните ви необходимости.