Две са основните неща за един асансьор – да е надежден и безопасен.
Дизайнът и цената са доста по-маловажни. Затова е добре да знаете повече за тези два решаващи фактора. Те ще ви помогнат да изберете подходящия асансьор за вашата сграда.

elevator3

Безопасност на асансьори

Тя е важна в три направления:

  • експлоатационна безопасност – пътниците да са невредими и защитени, докато ползват асансьора;
  • безопасност в извънредни ситуации – да няма опасност за здравето и живота на ползващите асансьора, ако той се повреди и се налага спасителна операция;
  • безопасност на екипа, който поддържа асансьора, ремонтира го и проверява периодично дали е в изправност.

Когато става въпрос за безопасност и надеждност на асансьори, е важно да се знае, че при тях инцидентите не са плод на случайност и могат да бъдат предотвратени. За целта е необходимо да се следи редовно състоянието на съоръжението, да се отстраняват навреме малките повреди и да се преценяват добре степента на натоварване, възрастта на сградата; качеството на оборудването; околната среда – всичко, което влияе върху изредените по-горе три вида безопасност.

Надеждност на асансьори

Да се прецени така важната надеждност на асансьори  на ниво проектиране не е никак лесно. Затова проектантите залагат на:

  • доказано работещи похвати;
  • максимално опростени модели (това намалява вероятността да възникнат проблеми на по-късен етап);
  • проверени устройства, за които се знае, че причиняват най-малка вреда в случай на инцидент;
  • доказани методи на производство.

Как се измерва надеждност на асансьори след като вече са пуснати в експлоатация?

Пресмята се средно колко време минава между появата на две повреди.

Какви са начините за подобряване на надеждност на асансьори в експлоатация?

Профилактика, поддръжка и ранно откриване на повреди – това са най-сигурните методи. Те ще удължат неимоверно живота на съоръжението и ще гарантират неговата сигурност и безопасност.

На пазара вече има системи и електроника, които гарантират висока степен на безопасност и надеждност на асансьори. Част от тях са създадени, за да следят постоянно състоянието на съоръжението и да индикират за нередности. Други имат за цел да облекчат комуникацията при вече възникнал проблем и да улеснят спасителните операции, когато са необходими такива. Помислено е и за системи, които да контролират достъпа до асансьорите. Това помага да се гарантира безопасност в две посоки. Първо, хората, които ползват съоръжението по никакъв начин няма да имат достъп до шахтите – независимо дали се опитват да проникнат там неволно или по погрешка. Второ, вече е лесно да се постигне засилен контрол на достъпа до различни места в сградите, в които това е необходимо.

Ако искате да сте сигурни във високата степен на безопасност и надеждност на асансьори, монтирани във вашата сграда, погрижете се за няколко неща:

 

  • работете с доказана в бранша фирма;
  • погрижете се да оборудвате всички асансьори с необходимата електроника за мониторинг, комуникация, контрол на достъп;
  • осигурете им постоянна поддръжка.